חג האור, חג הניסים, חג החנוכה, חג הלביבות והסופגניות. אין ספק שזהו אחד החגים הטעימים והמתוקים שיש. עם מגוון עצום של סופגניות ולביבות זהו ללא ספק החג שבו כדאי להפסיק את ספירת הקלוריות וליהנות מכל המטעמים המטוגנים, שהרי כל מה שמטוגן הוא טעים. אין שום סיבה כמובן שטבעונים יפספסו את החגיגה וניתן למצוא בקלות מתכונים המתאימים גם להם.
גולת הכותרת של החג – סופגניות
אין ספק שמנת הדגל של החג היא הסופגניות. בצק אוורירי מטוגן ותפוח שמכיל בתוכו הפתעה מתוקה כמו ריבה, שוקולד מתוק או קרם וניל נהדר, הכול אפשרי וכל השילובים נפלאים. להכנת בצק הסופגניות נערבב משקה סויה, סוכר ושמרים. אליהם נוסיף פשתן טחון, שמן קנולה או קוקוס, תמצית וניל וקמח ונערבב היטב עד שמתקבל בצק לח ונעים אך דביק מעט. לסיום נוסיף מעט מלח, ניצור כדור בצק גדול ונכסה את הקערה לתפיחה של שעה עד שעה וחצי. נרצה שהבצק יכפיל את נפחו. כאשר הוא מוכן, נוציא אותו ונלוש בידיים כמה דקות כדי שבועות האוויר יצאו ממנו. נכין סופגניות קטנות עגולות ונניח על משטח מכוסה בנייר אפייה. את כדורי הסופגנייה נכסה בשנית ונמתין שוב כעשרים דקות לתפיחה נוספת. עכשיו הסופגניות מוכנות לטיגון.
בינתיים נכין סיר עם שמן עמוק, נחמם ונמתין שירתח ואז נוכל להוריד מעט את הטמפרטורה. נכניס את הסופגניות לשמן (אפשר גם בכמה פעמים), נמתין שיתהפכו לבד, ואם לא אז נהפוך אותן בעזרת כף, וכשהן מקבלות צבע שחום נאה, סימן שהן מוכנות ונוכל להוציא לצלחת עם נייר סופג.
להכנת ציפוי השוקולד נמיס במיקרוגל שוקולד מריר, שאליו נוסיף מעט שמן ונערבב היטב. את הסופגניות המוכנות, לאחר שנספגו בנייר הסופג נטבול בקרם השוקולד ונניח בצלחת הגשה יפה. נוכל לקשט בפרוסות שוקולד או קצפת צמחית.
סופגניות טחינה מפתיעות
ישנו כמובן מבחר עצום של מתכונים לחנוכה כך שנציע לכם מתכון נוסף ומפתיע של סופגניות עם טחינה. סופגניות קטנות וחמודות שניתן להכין מהן כמות גדולה ולקשט כל אחת באופן אחר, כך שניתן להגיש צלחת מדליקה של מבחר סופגניות צבעוניות ומקסימות.
במיקסר נערבב קמח, שמרים סוכר, טחינה גולמית, שמן, גרידת לימון, סוכר וניל מלח ומים עד לקבלת בצק נעים לעבודה. את הבצק נשאיר להתפחה של שעה בערך או עד שיגיע לכפליים מנפחו. כאשר הוא תפח מספיק, נרדד אותו על משטח עבודה עד לעובי אצבע או קצת יותר ונקרוץ ממנו עיגולים בינוניים. מהעיגולים נקרוץ עיגולים קטנים כך שלבסוף נקבל טבעת רחבה. את הטבעות הללו נניח על משטח מרופד בנייר אפייה, נכסה ונמתין להתפחה שנייה כשעה נוספת. את הסופגניות נטגן כמו במתכון הקודם.
לציפויים השונים נוכל להשתמש בחמאת בוטנים, ריבה מתוקה, ממרח לוטוס ואף נוכל להכין גלזורת וניל שקופה מבריקה. נערבב חלב סויה עם אבקת סוכר וכמה טיפות תמצית וניל ונטבול את הסופגנייה בקערה. נמתין מעט שתתייבש ונקבל מעטה שמבריק בטעם וניל נהדר.
תפוח עם גזר זה לא רק מיץ
לביבות תפוחי אדמה הוא המתכון הפשוט והקלסי לחנוכה. כיוון שהמתכון מכיל רק תפוחי אדמה, ביצים וקמח אין כל בעיה להחליף את הביצים בבצל מטוגן ומקורמל כך שיש "חומר" המאחד את הלביבה במקום הביצה. אך ניתן גם להכין לביבות נפלאות מתוקות ומיוחדות לא פחות מלביבות הגבינה המסורתיות.
להכנת עיסת הלביבה נערבב קמח, סוכר ומלח, אליהם נוסיף חלב שקדים. נערבב היטב עד שלא נשארים גושי קמח. בקערית נפרדת נערבב סודה לשתייה עם חומץ או עם מיץ לימון ואחר כך נוסיף לקערת הקמח. נגרד גזר גדול ותפוחי עץ ירוקים ונסחט מהם היטב את הנוזלים. לאחר מכן נוסיף אותם לקערה ונערבב היטב עד לקבלת עיסה אחידה.
בינתיים נכין מחבת עם שכבת שמן ונחמם אותה על הגז, כאשר השמן חם, נעביר אליו את הלביבות שהכנו ביד ונמעך אותן מעט עם מזלג שיהיו שטוחות. נטגן מצד אחד עד שישחים מעט ונהפוך לצד שני שיקבל צבע דומה ואז נוציא לצלחת מרופדת בנייר סופג. נפזר מעל הלביבות אבקת סוכר ונגיש לשולחן או שאפשר לזלול בהנאה ישר מהצלחת.
בשנים האחרונות מבחר המתכונים לטבעונים גדל בהדרגה, התפתח והשתדרג, כך שניתן למצוא כל מתכון או כל מנה בצורתה הטבעונית. מתכוני חנוכה כמובן אינם יוצאי דופן בעניין זה, כך שאין קושי בלמצוא ולהכין את כל המטעמים הנפלאים והאהובים בשינוי קל ובהתאמה לאורח החיים הטבעוני.