מהו החוט המקשר בין מזון אורגני לטבעוני?
מהו החוט המקשר בין מזון אורגני לטבעוני?
עבור אוכלוסיית הטבעונים הנמנעת מצריכה של מוצרי בשר וחלב, מהווה המזון האורגני מצרך משמעותי בתפריט שלהם מידי יום. מהו בעצם הקשר בין המזון האורגני לזה הטבעוני?
מהו בעצם מזון אורגני?
המזון האורגני מיוצר במסגרת חקלאות אורגנית אשר מוסדרת ומוגדרת בכל מדינה באופן שונה. בישראל, נושא הגידולים האורגניים מעוגן בחוק להסדרת תוצרת אורגנית מ-2005 ובתקנות להסדרת תוצרת אורגנית מ-2008.
במסגרת זו נכללים אילו חומרים מותרים ואילו אסורים לשימוש בתהליך ייצור המזון בהתייחסות לחומרי חיטוי, דישון, הדברת מזיקים ועוד. הדבר תקף גם לגבי הזנת בעלי החיים שמהם אנו מפיקים מוצרי מזון רבים, מוצרי לבוש והנעלה, מוצרי קוסמטיקה וכדומה.
ההגבלות בנוגע לשימוש בחומרים ושיטות גידול מסוימות, מונעות את שיטות החקלאות המתועשות והמודרניות, כשהשאיפה היא לאפשר למי שמעוניין, ליהנות ממזון טבעי ובריא יותר, שאותו גידלו ללא שימוש בחומרים חיצוניים.
מה חשוב לטבעונים מעבר להימנעות מצריכת מוצרי חלב ובשר?
אנשים אשר בחרו באורח חיים טבעוני, הם אנשים הנמנעים לחלוטין מצריכה של מוצרי חלב ובשר, ועושים זאת ברוב המקרים ממקום של רצון לקדם אג'נדה ברורה שבה חשוב להימנע מכל סוג של התאכזרות וניצול כלפי בעלי החיים השונים בתעשיית המזון, כמו גם בתעשיות אחרות.
מעבר לנימוק המוסרי וההומני השואף לא לפגוע בבעלי חיים, אוכלוסיית הטבעונים בארץ ובעולם רואה עצמה כזו הרוצה לקדם, בין היתר, גם פעילות בריאותית ואקולוגית לשמירה על כדור הארץ ועל כל החיים בו. . פעילויות אלו, באופן טבעי, מוצאות מכנה משותף רחב עם תעשיית הגידולים האורגניים – תעשייה השואפת לגדל גידולים חקלאיים בדרך הטבע, ובכך להביא לצמצום רב בכל הקשור לפגיעה אקולוגית בטבע ולהזנה של האוכלוסייה במזון בריא יותר.
היכן מתבטא המזון האורגני בחיי טבעונים?
שאיפתה של אוכלוסיית הטבעונים היא ליהנות ממזון שמקורו מבוסס על תוצרת חקלאית רחבה. משום שהאידיאולוגיה הטבעונית מסתמכת על מוצרים שגדלים באופן טבעי בלבד היא קשורה ישירות לסגנון הגידול האורגני הדוגל באותה אידיאולוגיה המקדשת את אורח החיים הבריא, שכן מזון אורגני הוא טבעי, והוא אינו מכיל כימיקלים וחומרי הדברה ודישון שונים אשר פוגמים באיכותו של המזון.
ניתן כמובן למצוא מתכונים טבעוניים רבים ברחבי הרשת המבוססים על ירקות ופירות, אשר גדלו במסגרתה של החקלאות האורגנית. כמו כן טבעוניים רבים מגדלים את תוצרת המזון שלהם בעצמם בין אם אלו גידולים בגינת הבית הפרטים או אף גידולם של צמחי תבלין ומרפא הניתן לגדלם אף במרפסת, ובכך הופכים את מזונם לזמין יותר.
חזון עתידי
רצונם של טבעונים בצריכה של מזון אורגני היא להביא לשיתופי פעולה בין אוכלוסייה זו לבין חקלאים ורשתות השיווק הפעלות בתחום זה. חלק מהפעילות כוללת את הפצת האידיאולוגיה האקולוגית שממנה הם מונעים ובכך לגרום למציאת תחליפים טבעיים יותר במסגרת הגידולים השונים וצמצום את הצריכה בחומרי תעשייה השונים.