ט"ו בשבט ופירות האילן בחכמת הקבלה החסידית של אשלג

בימי החג אנו מצווים לשבת כאחד לסעודת פירות איכותית לטעום מכל פרי הארץ כאשר המובחרים שבפירות האדמה הן שבעת המינים מהן פרי עץ הזית. במאמר זה נרצה לדון במשמעות הרוחנית של פרי הזית על פי סודות חכמת הקבלה  בדרכו של איש האלוקים הרב יהודה לייב הלוי אשלג זצ"ל שחיבר את פירוש הסולם על ספר הזוהר הקדוש.

רבנים מקובלים מציינים את תכונות עץ הזית ומשמעותן הרוחניות

הזית הוא עץ 'ירוק עד' זאת אומרת שעליו נשארים תדיר כל ימות השנה על ענפיו ויוצרים צל קבוע תחתיו בכל ימות השנה.

בתורות החסידות הצל מורה על מצבי ההסתרה בחיינו כאשר טוב ה' לא נגלה לנו ונוצרת חשכה בנפש האדם, על מנת לצאת ממצבים אלו עלינו להשתמש בכלי האמונה.

הפירות של ט"ו בשבט מסמלים כלים הם כלים אם האדם מצליח לתקן את כלי הקבלה שלו על פי תורתנו הקדושה אזי מושג אור ה' בנשמתו ובחייו.

וזוהי תכלית עבודת ה', לתקן את רצונותינו לקבלת האור האלוקי ולהפוך עצמנו כמרכבה לאור האלוקי כפי שכתוב על אבותינו הקדושים שהיו מרכבה לאור העליון (בראשית רבה פרשה מז, סעיף ו), ועל כתפי כל יהודי לאמר 'מתי יגיעו מעשי למעשי אבותי" (תנא דבי אליהו רבה, פרק כה, א) הפעולה הזו נשית באמצעותאמונה ואהבה.

כתוב שנח שלח את היונה וחזרה ו'עלה זית טרף בפיה' ומביא רש"י את המדרש שאמרה היונה: 'מוטב יהיו מזונותי מרים כזית בידי הקב"ה ולא מתוקים כדבש ובידי בשר ודם'.

בפנימיות התורה מבארת החסידות כי משמעות המילה 'יד' מראה על 'תפיסת עולם', יש תפיסת עולם של בורא עולם ויש תפיסת עולם של האדם: תפיסת עולם של הקב"ה – אמונה ואהבה (תכונות אלוקיות)

תפיסת בשר ודם היא בדרך הפוכה לגמרי של הרצון שלנו להבין כל דבר, לדעת ולקבל את הדברים בכלים השכליים).

במדרש נמשל עם ישראל ליונה וזהו שאומרת כנסת ישראל 'מוטב שארגיש קשיים ומרירות אך אנו הולכים עם מלך מלכי המלכים'  אנו מעדיפים אמונה בה' גם ללא הסבר שיכלי הגיוני למרירות החיים מאשר תפיסת עולם נמוכה של 'בשר ודם' – תפיסה של הרגשת והבנה שכלית נטו ואף עפ"י שדרך זו מתוקה אך היא אינה מובילה לתכלית כמשל היודע של דרך קצרה וארוכה מרבי חנינה בן דוסא והתינוק בירושלים…

דרך הגוף ודרך הנשמה בחכמת הקבלה

דרך 'בשר ודם' היא קצרה ומתוקה וקרובה ללב האדם וזה מה שהגוף (היצר הרע, הרצון לקבל) מציע אך היא ארוכה מאד אם אנו רוצים להשיג באמת את קרבת המלך.

הנשמה מציעה דרך ארוכה 'להאמין בשני' – 'לעשות מצווה' זה כבד ודרך התורה מצטיירת בעיני רוחנו כקשה וארוכה ך – אך דווקא מהקושי והמרירות הזאת נרוויח את הנכסים הרוחניים, האמתיים והנצחיים.

עץ הזית הוא ירוק עד אין שום תקופה בשנה שבה הוא ערום מעליו, זאת אומרת תמיד יש צל והסתרה תחתיו מה שמסמל את חיי העולם הזה בו הקב"ה מסתיר עצמו תדיר במטרה שתתאפשר לנו הבחירה ללכת באמונה.

כתיבה ועריכה לשונית: הרב שקד אליהו פנחס מייסד מרכז סולם יהודה ללימוד קבלה חסידית

כתיבת תגובה