מהי עין יבשה וכיצד ניתן להתמודד עם זה?
לעתים אנשים סובלים מעין יבשה כתוצאה מגורמים חיצוניים, זוהי תופעה זמנית אשר בדרך כלל חולפת מעצמה. אל הבעיה מתחילה כאשר מדובר בתופעה כרונית ולכן נקראת תסמונת העין היבשה הכרונית. תסמונת העין היבשה מתבטאת ביובש בעין המהווה מטרד ואף מגביל את הלוקים במחלה ופוגע בתפקודם היום יומי.
ככל שהבעיה מופיעה בתדירות ועצמה רבה יותר כך גם הפגיעה בחיי היום יום. אמנם אין מדובר בתסמונת המוגדרת כמסוכנת אך היא פוגעת בתפקוד. התפקודים שנפגעים הם דברים בסיסיים מאוד כמו קריאה\ צפייה בטלוויזיה, הקלדה וצפייה במסך מחשב ונהיגה כמובן.
בעיה זו של יובש בעין יכולה להופיע בכל גיל אך באופן טבעי שכיחותה גדלה עם הגיל. לפני שאדבר על שיטות לטיפול בתסמונת העין היבשה, הרשו לי לדבר על הגורמים לבעיה. פרטים נוספים על עין יבשה תמצאו באתר המומלץ של ארזה פרוכטר.
הגורמים למחלה/תסמונת העין היבשה
מבחינה רפואית, מדובר בבעיה הקשורה להפרשת הדמעות. הן אלו אשר שומרות על לחות העין ובריאותה. הדמעות מכילות מינרלים, שומנים ואנזימים שונים המגנים על העין. כאשר משהו משתבש בתהליך טבעי זה אנו סובלים מעין יבשה.
לא מדובר בגורם אחד, ישנם גורמים שונים אשר אינם קשורים אחד לשני וכל אחד בפני עצמו יכול לגרום לתסמונת העין היבשה. במידה ויש לי חשש לתסמונת העין היבשה יש להיבדק אצל רופא עיניים מוסמך על מנת לאבחן את הבעיה. ומעבר לזה, לאבחן את הגומרים לבעיה. רק כך ניתן להתאים את הטיפול הנכון לבעיה.
הגורמים האפשריים הגורמים לעין יבשה (רשימה חלקית):
1. בעיות ושינויים הורמונליים- יכול להתרחש כאשר ישנם שינויים ברמות האסטרוגן בגיל הבלות.
2. מצמוץ ובעיות עפעפיים – פעולת המצמוץ היא זו השומרת על לחות העין. ישנן פעולות כמו קריאה או עבודה מול מחשב אשר מפחיתות את תדירות המצמוץ וגורמות לעין פשוט להתייבש.
3. עדשות מגע – השימוש בעדשות מגע גם כן יכול להחמיר את הבעיה. עדשות המגע מכסות את הקרנית ומפחיתות את מגע הדמעות עם הקרנית. הדמעות הן חשובות מאוד מכיוון שהן מספקות חמצן לקרנית (אין כלי דם המגיעים לקרנית).
4. תרופות – ישנם סוגים שונים של תרופות ממשפחות שונות אשר מחמירות את הבעיה, כמו למשל משככי כאבים ונוגדי דיכאון, תרופות לטיפול בבעיות אלרגיה ועוד.
לסיכום, כפי שראיתם ישנם גורמים שונים לתסמונת העין היבשה ומכאן החשיבות באבחון הבעיה על ידי רופא עיניים מוסמך. ישנן שיטות טיפול שונות ויש גם שיטות מניעה – שיטה שמתאימה לפציינט אחד היא אינה דווקא השיטה שמתאימה לפציינט אחר. יש צורך בטיפול בהתאמה אישית.