תהליך ההזדקנות בגוף האדם מאופיינים בדלדול השלד ורקמות השריר ולכן כל נפילה קלה עלולה להסתיים עם נזק משמעותי בגלל הקושי של הגוף לבנות את עצמו, ולכן קשישים רבים הופכים לסיעודיים. כמובן שאובדן העצמאות פוגעים קשות ברגשותיו של הקשיש, וכמובן פוגע באיכות חייו של הקשיש ושל הסובבים אותו.
שיקום גריאטרי
כמובן שיש לנסות בכל דרך למנוע את איבוד העצמאות של הקשיש, ולכן שיקום התפקוד הינו מעוגן בחוק ביטוח בריאות ממלכתי.
תהליך השיקום הגריאטרי
אנשים צעירים המתאוששים ממחלה או מתאונה בדרך כלל משתקמים מהר וחוזרים למסגרת העבודה שלהם או הלימודים במהירות. אך אצל קשישים התהליך מורכב הרבה יותר, אצל הקשישים יש לשים דגש על שיחזור התפקודים הבסיסיים ביותר שלהם. והוא כרוך בתרגול עקבי וקבוע כדי לחזק את השרירים שלהם ועבודה על ביצוע פעולות באופן בטיחותי. תוך כדי התאמה של אביזרי עזר, כמו מקל או הליכון.
האם כל קשיש מתאים לתהליך השיקום?
שיקום הינו תהליך המצריך שיתוף פעולה מלא מצד הקשיש. אדם שאינו מוכן להתאמץ ואין לו כוח רצון להשתקם, אין לו הרבה סיכויים להצליח. כמובן שהקשיש צריך להיות במצב בריאותי יציב ויכולת לבצע את התרגולים לשיקומו.
היכן נערך תהליך השיקום?
השיקום יכול להיערך בבית החולים במסגרת אשפוזו של הקשיש, כמו כן הוא יכול להיערך בבית או בקהילה. הזכאות הזו מטעם משרד הבריאות מתייחסת רק לאנשים שתיפקדו היטב לפני שנפגעו.
כמה זמן אורך השיקום?
על פי נוהל משרד הבריאות ניסיון שיקום גריאטרי אמור לארוך בין ארבעה עשר יום לעשרים וחמישה יום- בהתאם לסוג הפגיעה.
הצוות המרכיב את השיקום
רופא גריאטרי– בדרך כלל יהיה בצוות רופא גריאטרי שהוא אחראי באופן כללי על כל תהליך השיקום, הוא זה שעוקב כל הזמן אחר מצבו הרפואי של הקשיש ומטפל גם בסיבוכים אם נוצרו.
פיזיותרפיסט– הפיזיותרפיסט הוא זה שמדריך את המטופל בתרגילים השונים המיועדים לחזק את השרירים ולשפר את טווח התנועה במפרקים. כאשר המטרה היא להחזיר אותו לניידות.
מרפאה בעיסוק– היא אחראית על תרגול של הפעולות היומיומיות כמו רחצה ולבוש וזאת כדי להחזיר את תפקודו של הקשיש לעצמאות. כמו כן היא מתמקדת בשיפור מיומנויות ומתאימה אביזרים שיהיו לו לעזר כמו שינויים בטיחותיים בתוך הבית ואביזרים כמו הליכון וכדומה.
קלינאית תקשורת– לפעמים יש צורך גם בטיפול של קלינאית תקשורת כאשר בעקבות אירוע מוחי נגרמו הפרעות בשפה או בהבנתה.
והכי חשוב זה התמיכה והעידוד של המשפחה, הם אלה שיתנו את הכוח לקשיש להשתקם ולהתחזק.