You are currently viewing מהם גלי גמא?

מהם גלי גמא?

כמה פעמים בחייכם שמעתם את המשפט "תהיו יצירתיים", "תחשבו מחוץ לקופסא" כאשר נתקלתם בעניין סבוך או כשרציתם לפתור בעיה כלשהיא? יצירתיות היא אחרי הכול אחת התכונות החיוניות בחיי היום יום המלאים בבעיות ובאתגרים.

מהם הגורמים ליצירתיות המתפרצת אצל חלק מהאנשים ולעומת זאת למודעות עצמית גבוהה או לכשרון מתמטי? בוודאי שמעתם על גלי המוח. במוח – הלא הוא האיבר אשר אחראי לכל הפעילות המחשבתית של האדם – קיימת פעילות חשמלית אשר משתנה בנתוני זמן ומקום וכמובן שונה מאדם לאדם.

גלי גמא

גלי המוח

המוח האנושי מורכב מקבוצות תאים אשר מקיימות ביניהם כל הזמן מעין תקשורת ובדומה למחשב, יש בו כל הזמן פעילות חשמלית. החוקרים העוסקים בחקר המוח והפעילות החשמלית שבו, מדדו אותו באמצעות מכשיר EEG והם גילו שיש קשר בין מצבי התודעה שלנו לבין מספר מחזורי הגלים החשמליים שנקלטים במכשיר.

גלי המוח מחולקים לשני סוגים עיקריים; גלים איטיים אשר הם בעלי תדר נמוך יותר וגלים מהירים שתדרם גבוה יותר. גלי המוח מסומנים בשמות לפי אותיות יווניות. גלי המוח האיטיים הם – דלתא δ, תטאθ  ואלפא α. והגלים המהירים הם – בתא β (1,2), וגמא γ. בתדרים נמוכים ניתן יהיה להרגיש תחושת דיכאון וחוסר מצב רוח ולעומת זאת בתדרים גבוהים תורגש התרוממות במצב הרוח ותחושת אופוריה.

במצבים מנטאליים שונים אשר בהם מצוי האדם המוח מלווה בגלים האופייניים למצב הנוכחי. לדוגמא: כאשר אדם ישן ניתן לראות גלי דלתא רבים ואילו כשהוא שקוע בקריאת ספר או עסוק בפעילות מנטלית כלשהיא ניתן יהיה לראות הרבה גלי ביתא.

אז מהם בעצם גלי גמא?

גלי גמא שייכים לקבוצת גלי המוח המהירים. הם נמצאים בקצה הגבוה ביותר של התדרים שמאפיינים את הפעילות המוחית. הם מופיעים במחזורים של 30 הרץ ומעלה (הרץ – מספר מחזורי גלים לשנייה).

כאשר אדם שקוע בפתרון בעיות מתמטיות או חידות מסובכות, או כאשר הוא מנגן בכלי נגינה כלשהוא ניתן יהיה לראות במוחו גלי גמא רבים אשר הם מופיעים במצבים מנטליים כמו אלה שהוזכרו. נתון מעניין נוסף הוא שכאשר אנו נמצאים תחת הרדמה, המוח אינו מייצר כלל גלי גמא.

קראו גם על: שיטת המטאיזם

כתיבת תגובה